korisnik pretraži lupa za uvećavanje zatvori x facebook facebook logo instagram instagram logo twitter twitter logo

Trendovi u uređenju trpezarija

Trpezarija je jedna od najbitnijih prostorija u našim domovima, jer se u njoj okupljamo sa porodicom i prijateljima. Zato je veoma važno da ona bude udobna i prijatno dekorisana, kako bi svi u njoj uživali…

Trpezarija je jedna od najbitnijih prostorija u našim domovima, jer se u njoj okupljamo sa porodicom i prijateljima. Zato je veoma važno da ona bude udobna i prijatno dekorisana, kako bi svi u njoj uživali…

Kada govorimo o opremanju i uređenju trpezarijskog prostora, kompoziciju i stil je poželjno uskladiti sa nameštajem, bojama, teksturama, materijalima, kao i dekorom koji dolazi uvek na kraju, ali daje poseban “final touch” svakom ambijentu.

TRPEZARIJSKI STOLOVI

Najvažniji element svake trpezarije je trpezarijski sto, čija je svrha okupljanje dragih osoba. U trendu su stolovi čistih linija i jednostavnog dizajna, kao i drveni, metalni i stakleni stolovi, koji su najčešće dostupna opcija.

Danas su apsolutni hit višenamenski stolovi, koji nakon obedovanja mogu da posluže i za zabavu. Predstavljamo vam model belgijskog brenda FusionTables, koji je uveo potpuno novi koncept u trpezariju. To je profesionalni bilijarski sto, koji zadovoljava potrebe i strastvenih igrača bilijara, kao i amatera, a njegov dizajn je privlačan i za muškarce i za žene. Veoma jednostavno, za manje od minut, ovaj trpezarijski sto se pretvara u sto za bilijar. Možete kreirati sto po svom ukusu, odabirom različitih materijala i boja čoje. Na ovom modelu je primenjeno vintage drvo, u kombinaciji sa belim metalnim nogarima – što je kombinacija koja nikad ne izlazi iz mode.

TRPEZARIJSKE STOLICE

Kada se radi o opremanju trpezarije, pored stolova, veoma bitan element su i stolice. Iako im većina ne pridaje mnogo značaja, one znantno utiču na izgled trpezarijskog ambijenta. Na našem tržištu u ponudi je veliki broj modela, dezena i boja stolica, a mi smo uz vintage i moderan dizajn stola, uklopili drvene stolice brenda KARE, kao kontrast belim modernim stolicama.

BOJE U TRPEZARIJI

Opcije boja i nijansi za trpezariju variraju u zavisnosti od stila i želja vlasnika. Pantone institut se ove godine opredelio za ultra ljubičastu, koja je u isto vreme i provokativna i dramatična, ali daje posebnu energiju prostoru, kao i njegovim korisnicima. To je veoma hrabar izbor za trpezariju, ali nećete pogrešiti ni ako koristite tonove poput krem, sivih, belih i crnih za moderan izgled, ili za rustični stil zemljane boje ili čisto belu koja će kreirati savršeni kontrast sa drvenim komadima nameštaja. 

MATERIJALI U TRPEZARIJI

Različiti materijali imaju različite efekte u dizajnu i opremanju trpezarija, a ove godine, jednostavno nema ograničenja kada se radi o kreativnosti i mašti.

Kada su u pitanju prirodni materijali, drvo je najčešće primenjiv materijal, jer u svaki enterijer unosi dodir topline. Podjednako se koristi kako u modernim domovima, tako i u rustičnim, industrijskim… Na drugom mestu je mermer, kao odraz elegancije i raskoša, ali je poželjno da se primenjuje u malim dozama. Kamen je posebno funkcionalan, jer se može se naći u različitim bojama, sa interesantnim teksturama.

Tapete i tehnika za zidove se lako nanose i nisu previše skupocena rešenja. Ove sezone u ponudi imamo izobilje primera, koji se poigravaju teksturama imitirajući mermer, drvo i druge prirodne šablone.

RASVETA

Za kreiranje elegantne trpezarije, nije nam uvek neophodan raskošni kristalni luster, ali rasvetu je poželjno uskladiti sa kompletnom kompozicijom i stilom, umereno i nenametljivo.

POSTAVKA STOLA

Da bi se uživalo u trpezariji i obrocima, veoma je važno odabrati pravu postavku. U zavisnosti od prilike izdvojili smo dve varijante, jednu kolekciju za opuštenije druženje sa prijateljima svetski poznatog šefa Gordona Remzija za brend Royal Doulton, i drugu koju su osmislili mladi umetnici za brend Bernardaud, koja je primenjiva u elegantnijim prilikama, kada poželite da budete jedinstveni i drugačiji. Izdvojili smo i neobičnu postavku escajga, Christofle “Mood”, gde je u jajolikom obliku skriven escajg za šest osoba. Mood je zamišljen kao dekorativni predmet u trpezariji, kuhinji ili dnevnoj sobi.

Uvek treba imati na umu, da dizajn trpezarije, pre svega, treba da oslikava vaš stil i želje, zato je prvi korak istraživanje i pronalaženje inspiracije, kako biste kreirali ambijent koji ste oduvek želeli…

Autor: Dipl.ing.arh. Mina Srećo

Fusion Tables sto možete pogledati u Zmaja od Noćaja 12 u Beogradu.

Za zakazivanje termina pozovite: + 381 11 328 27 10 ili +381 63 703 703 6

www.fusiontables.rs

Više o brendovima:

Gordon Ramsay za Royal Doulton

Internacionalno priznati šef i vlasnik nekoliko Mišelinovih zvezda, koji danas ima lanac uspešnih restorana širom sveta, najprodavanije kuvare i međunarodnu TV karijeru, lansirao je “Maze” kolekciju tanjira, činija i šolja, koja je jednostavna i savremena. Moderne boje koje se kreću od bele pa do tamno plave (denim) će učiniti da se napravi jedna potpuno opuštena večera u vašem domu. Izdržljiva je za svakodnevnu upotrebu, jer je svaki komad napravljen sa veoma finom glazurom u kojima se naziru reljefni krugovi koji vas vuku da gledate ka centru – a na taj način ćete biti fokusirani na ukusna jela koja ste pripremili, što će biti novo iskustvo za vas i vaše goste. Sa ovom kolekcijom svako jelo će uvek izgledati fantastično.

JR & Prune Nourry za Bernardaud

Mladi, neformalni umetnici, kolekcijom tanjira  „Je Te Mangerais Dans La Main“ (Ja bih jeo iz ruke), fokusirali su se na čovekov najosnovniji „alat“, njegove ruke, koje mogu da funkcionišu kao čaša za piće ili kao pomagalo tokom jela. Kao što je Darwin rekao: „Čovek ne bi uspeo da dostigne sadašnju dominantnu poziciju u svetu bez korišćenja ruku“, ovi umetnici fotografišu svoje ruke i prenose ih na tanjir kao amanet potomstvu.

Okupivši zajednicu umetnika u prokreaciji večere koju su pripremali svakog meseca, gde su uz kuvanje i sto, kao centralno mesto okupljanja ljudi i energije, objedinili neposredne nastupe kroz stvaralaštvo, nauku i gastronomiju stvorili su ritual na kome su delili ukus prema vrednim stvarima i umetnost umeća dobrog življenja.

„Mood“ Christofle

Kraljevski proizvođač ekskluzivne stone srebrnine, kompanija „Christofle“, uzdrmao je klasična pravila i stroge propise postavke stola svojim konceptom „Mood“, koji korača ispred vremena. Metalni jajoliki oblik proizvoda u unutrašnjim pregradama od orahovog drveta, krije posrebreni pribor za ručavanje za šest osoba. Predviđen za iznenadne večere i rasterećene brančeve, „Mood“ za stolom donosi dobru gozbu i momente za pamćenje, kao i avangardnu viziju opuštene zabave koja će biti elegantna i otmena.Totalno aspirativan, eliptičan i brilijantan Mood escajg je zamišljen da postane dekorativni predmet, ukras kuhinje ili dnevne sobe.

možda Vam se svidi

Servirajte jelo à la Gordon Remzi

Kuvanje odavno nije samo spremanje jela. Zahvaljujući popularnim kuvarskim šefovima i TV formatima koji su nas uveli u slavne kuhinje virtuoza kakvi su Gordon Remzi, Džejmi Oliver ili Dona Hej, naučili smo da je kuvanje i serviranje jela čista umetnost !

Copyright © 2024 Luxury 4 Me | All rights reserved. Developed by Mini STUDIO Publishing Group

https://www.traditionrolex.com/9