korisnik pretraži lupa za uvećavanje zatvori x facebook facebook logo instagram instagram logo twitter twitter logo

Šta žene žele?

Muškarci kažu da će im večna misterija biti to šta žene žele. Otkrićemo im rešenje – cipele!

Ukoliko postoji iedna stvar koju nas je Keri Bredšo iz serije “Seks i grad” naučila, to je da odličan par cipela može rešiti sve. Baš sve! Bar nama ženama.

Bezbroj žena će se složiti s tim da postoji neka mistična sila koja se odnosi na čin kupovine obuće. Šta je to u vezi kupovine cipela što nas žene čini toliko srećnim?

Da li ste znale da možda postoji naučno objašnjenje za opsednutost žena cipelama? Nova studija koja se bavi ženskim emocijama i ženskim zdravljem, otkriva da se možda nešto dublje dešava tokom kupovine cipela i šopinga uopšte. Razlozi vas mogu iznenaditi.

I mada se vaši muževi i momci sigurno neće složiti, postoji jedan neobjašnjivi filing koji nas obuzima dok kupujemo cipele.

Možda već znate da dopamin, neurotransmiter u mozgu, oslobađa dobre osećaje u celom telu. Lekovi i ostali stimulansi proizvode ovu senzaciju. A da li ste znale da i kupovina oslobađa dopamin? Istina je. Studije pokazuju da kupovina, naročito cipela, oslobađa velike količine dopamina u naš mozak, što uzrokuje osećaj dobrog raspoloženja. I zašto bismo onda pile lekove za takav osećaj, kada dopamin možemo lučiti kupovinom?

Govoreći o našoj zavisnosti od kupovine cipela, postoji još jedan deo mozga koji se aktivira poput dopamina. Zove se "collecting spot", nešto poput sabirnog centra svih ikada doživljenih srećnih senzacija koje su nam se desile. Kad god nešto učini da budemo srećni, mozak će nam reći da nastavimo sa onim što radimo, pa je prirodno - kupovina cipela benefit za naše zdravlje. Dakle, kada u izlogu ugledate par koji morate imati sad ili nikad, praktično vaš mozak kao da vam šapne u uho: “Moraš ih kupiti!”

Pored različitih nivoa dopamina koji se povećavaju pri kupovini cipela, osećaj nošenja visokih potpetica takođe pruža ženama različite poželjne senzacije.

Psiholozi se slažu da žene koje nose štikle portretišu status moći. Štikle pomažu ženama da se osećaju višim i sigurnijim, stoga nošenje visokih potpetica pomaže nekim ženama da postignu euforično stanje. Osećaj visine i samopouzdanje osnažuje žene, pa zašto se onda zaustaviti na samo jednim cipelama? Jednom kada žena proba ovaj osećaj moći, ona će stalno kupovati sve više i više cipela kako bi održala ovu senzaciju živom.

Da, tačno je da kupovina cipela i njihovo nošenje povećavaju nivo dopamina u mozgu, kao i stanje euforije. Međutim, da li ste ikada primetili da žene ne umeju da racionalizuju svoje kolekcije cipela?

To je zbog toga što su cipele neophodne. Naravno, nova bluza ili par farmerki su super, ali da li vam se dešava da krenete u šoping haljine, a vratite se sa novim cipelama?

Čizme su nam neophodne za vlažno i hladno vreme, štikle nam trebaju za posebne događaje i prilike, baletanke i patike su must kada jurcamo po gradu… Eto, to je već četiri para cipela. 

Ako ćemo još o bojama i stilovima, sasvim je razumno imati preko deset pari cipela u ormaru. Barem. Zapravo, prosečna žena priznaje da poseduje najmanje 10 pari cipela, a jedna od 12 žena tvrdi da ima više od 100 pari.

Slika koju imamo o sebi veoma je važna za samopouzdanje. Ok, neki modeli haljina pristaju samo zgodnim ženama, gole stomake mogu pokazivati samo mlade devojke ili one koje redovno u teretani održavaju trbušnjake, ali cipele - one stoje svima.

Svako izgleda seksi u stileto Louboutin cipelama. Zbog toga su one aksesoar bez kojeg ne možemo. Neophodnije su nam od tašni, ešarpi, telefona, nakita. Bez cipela, ne možemo da živimo.

Možda je sve u stvari otpočelo s Pepeljugom i njenom potragom za izgubljenom cipelom?

Bez obzira na poreklo i budžete kojima raspolažu, danas su žene opsednute cipelama. Kupovinu cipela većina žena obožava.  

Ukoliko jurite za svojom dnevnom dopaminskom dozom ili stanjem euforije, cipele su te koje će učiniti da se osećate izvrsno. Pa šta čekate onda? Prestanite da se osećate krivom za besomučno provlačenje kartice - vreme je da krivicu svalimo na biologiju i mozak!

Da li ste za na novi par cipela???

možda Vam se svidi

Birajte trendove, a ne oni vas

Trendovi se smenjuju poput godišnjih doba, dođu i prođu… Da li se zapitate svake sezone da li ste “IN”?

“Statement” haljina

Izgledajte svaki dan kao da ste sišle s modne piste…

5 parfema po kojima će vas pamtiti

Mnogi parfemi dođu i prođu. Samo neki zaslužuju titulu posebnih, onih koji postaju vaš zaštitni znak...

Hello Yellow

Torba je omiljeni ženski prateći detalj. Svaka žena zna da mora imati u svom garderoberu bezbroj modela. One za dan, za veče, za posebne prilike, za plažu… Male, velike, tote, klač, hobo… Lista ide u nedogled!

Copyright © 2024 Luxury 4 Me | All rights reserved. Developed by Mini STUDIO Publishing Group

https://www.traditionrolex.com/9